Yoga

Bekijk waar Sandra lessen en workshops aanbiedt

De verschillende yogavormen aangeboden door Moonflower Yoga

Relax flow of Slow flow
Er zijn verschillende soorten flow binen de yoga. In Relax of Slow flow is het tempo lager dan de gemiddelde flow les. Houdingen of asana’s volgen elkaar in een rustige dynamische wijze op op het tempo van je adem. Flow zit in alles, het is een soort rode draad door je leven. Meegaan met de flow is een prettige manier van leven. Met ups en downs. Zo ervaar je dat ook in een yogales: de ene flow ervaar je prettiger dan de andere. In de les leer je daar juist niet over te oordelen (prettig/niet prettig) maar enkel te ervaren.

Mindful flow
Met Mindful flow wordt je uitgenodigd terug in contact te komen met je lichaam. Deze les is langzamer dan een Relax flow. Terwijl je lichaam beweegt op het ritme van je adem, gaat je aandacht uit naar het voelen van sensaties in je lichaam. Doordat de bewegingen niet snel zijn krijg je de tijd om te luisteren naar en te voelen wat er aanwezig is. Zo ontwikkel je een diepere band met jezelf doordat je meer bewust aanwezig kan zijn in je lichaam in plaats van in je hoofd.

Restorative
In Restorative yoga staat ontspanning van het lichaam voorop. Het is één van de minst actieve yogavormen. Met behulp van props, zoals kussens, dekens, bolsters, blokjes en riemen, ondersteun je je lichaam in elke yogahouding. Alsof je lichaam zweeft op wolken of aan het wateroppervlak. Om je lichaam de tijd te geven om ontspanning te vinden, worden de houdingen voor langere tijd aangehouden (5 tot soms wel 20 minuten). Op een gegeven moment ervaar je zelfs de ontspanningsreflex, waarmee je toegang krijgt tot de diepere en subtielere lagen van je zijn.  

Yin
Met Yin yoga gebruik je niet je lichaam om in de houding te komen, maar wordt de houding gebruikt om meer in je lichaam aanwezig te zijn. Comfortabel te blijven bij wat misschien oncomfortabel of confronterend aanvoelt.
De ‘kracht’ van yin zit hem in het ontspannen van de spieren waardoor andere elementen van het lichaam, zoals bindweefsel, banden en pezen, de ruimte krijgen. Om dit te kunnen realiseren blijf je een poosje in de houding, zo’n 3 tot 5 minuten. Zo maak je jezelf soepel op een dieper niveau. Daarnaast biedt Yin yoga een effectieve stimulatie voor organen en energiebanen in het lichaam. De houdingen zijn vooral laag bij de grond, ze worden dus liggend of zittend uitgevoerd. 

Yin Yang
Zoals de naam al doet vermoeden wordt in een Yin Yang les Yin yoga gecombineerd met Yang yoga. Daar waar in Yin de stilte wordt opgezocht in het lichaam, wordt tijdens het Yang gedeelte van de les juist de activiteit opgezocht. Deze vorm van yoga biedt je het beste uit beide werelden. Het is een gebalanceerde les waarin je speelt met het ervaren van tegenstellingen, fysiek, emotioneel of geestelijk, om uiteindelijk eenheid te ervaren.

Yoga Nidra
Kort uitgelegd is Yoga Nidra een begeleide meditatie waarbij je kunt liggen. Yoga Nidra betekent ‘slaap van de yogi’s’. Deze yoga-slaap is een effectieve techniek voor diepe ontspanning die het mogelijk maakt om je lichamelijk, geestelijk én emotioneel te laten rusten, te herstellen of helen. Bij Yoga Nidra balanceer je tussen wakker zijn en slapen in, ook wel de slaap-waak toestand genoemd. Je werkt naar een volledige ontspanning toe en wanneer de ontspanning compleet is, ontstaat er meer ruimte voor inzichten die je met je wakkere bewustzijn vaak niet kunt bereiken. Je wordt als het ware gevoeliger voor wat er in je omgaat zonder dat je er over na hoeft te denken. De inzichten of de ervaren rust zijn prachtige kado’s die met je meekomen als je weer terug komt naar je wakkere staat van bewustzijn.
Lees meer over Yoga Nidra op maat