Yoga Nidra

Meditatie en de kracht van Yoga Nidra

Ontdekken van innerlijke rust met Yoga Nidra

Ben je (ook) op zoek naar rust en ontspanning en heb je moeite die voor jezelf te vinden? Dat is helemaal niet zo gek! Zonder dat we er erg in hebben lopen we allemaal rond met denkbeelden die een mening vormen over wat rust en ontspanning zijn. Meestal zijn rust en ontspanning alleen gekoppeld aan het weekend of het hebben van vakantie. Vaak ervaren we in het dagelijks leven ongemak als we onszelf ineens het nietsdoen gunnen of weten we ineens niet meer hoe het moet, omdat we niet meer bij dat gevoel van rust kunnen komen door alle drukte binnen in onszelf. Terwijl we voelen dat we het nodig hebben.

Hoe breek je door het ongemak, de onwennigheid of zelfs het schuldgevoel van rust nemen heen? Door het niet alleen te doen, je te laten begeleiden. Je kunt een opname opzoeken en beluisteren of bij iemand terecht die je ‘live’ kan begeleiden.

Wat levert het op?
Wanneer je de tijd neemt om te stoppen, te rusten en te zijn, ontdek je een stilte die erop heeft gewacht om ontdekt en herinnerd te worden. Dit onveranderlijke aspect van onze natuur is een diepe bron van vrede, gemak en gelijkmoedigheid. Deze stilte is de bron van al onze ervaring. Voor velen voelt het herinneren van deze stilte als ‘thuiskomen’.
En hoe zou het zijn als dit gevoel er altijd zou zijn, tijdens elke dagelijkse uitdaging?

Hoe werkt Yoga Nidra?

Yoga Nidra kun je vergelijken met het maken van een reis. In het dagelijks leven reizen we wat af met in onze buitenwereld. Dit doen we met onze open ogen en we doen allerlei indrukken op als we onderweg zijn. Sluiten we onze ogen, dan ontstaat er ineens een reis door het landschap van onze binnenwereld en doen we daar onze indrukken op. Yoga Nidra bied je houvast op die innerlijke reis door stappen te volgen die je telkens een laagje dieper meenemen je binnenwereld in.

Je vertrekpunt is je lichaam en zijn je zintuigen, dat wat nog in contact staat met de buitenwereld. En vandaar uit reis je dieper af naar de meer subtielere delen van je zijn, via je adem, je gevoelens, emoties en gedachtes. In het afdalen gebeurt er iets moois. Je wakkere bewustzijn maakt een switch naar je onderbewuste, naar daar waar je voorbij gaat aan alles wat logisch is. In jouw onderbewuste ligt diepe kennis en een weten dat voorbij gaat aan woorden. Onbereikbaar voor je wakkere bewustzijn. Door Yoga Nidra te ervaren en in contact te komen met je onderbewuste doe je inzichten op simpelweg door te luisteren en te observeren. Je ontdekt daarmee de stillere en subtielere delen van jezelf.

Je ontdekt een diepe innerlijke rust waarvan je niet eens wist dat je die in je draagt. Je ademhaling vertraagt, je hersengolven veranderen van frequentie en ook je hartslag wordt langzamer. Je hele lichaam komt in een herstelmodus terwijl jij op reis bent.

Yoga Nidra als tool voor reflectie of zelfonderzoek

Naast dat Yoga Nidra een prachtige tool is om rust te herontdekken is het ook een prachtig instrument om zelfonderzoek mee te doen en weerbaarder te worden. Je kunt er het ongemak dat terugkerende emoties of gevoelens teweegbrengen mee onderzoeken en ontdekken wat de boodschap is die erachter ligt.

Wanneer je Yoga Nidra in wilt zetten voor zelfonderzoek kunnen je naast het maken van een begeleide reis ook overstappen op het doen van een Dyad. Dit is een meditatie met zijn tweeën doet en die een vraagvorm heeft. Waarbij de vrager optreedt als spiegel van degene die het zelfonderzoek doet.

Het klinkt gek, maar er wordt niet gewerkt met een vooropgesteld doel of een richting. Er wordt gewerkt met wat er op dat moment opkomt. Dat wordt uitgenodigd te verschijnen.
Zelfinzicht en het geven van ruimte aan dat wat gevoeld wil worden is wat er ontstaat.
Dat wat uit de Dyad voortkomt kan ook weer input leveren voor een op maat gemaakte Yoga Nidra. Deze kan live gegeven worden of opgenomen, zodat je die vaker terug kunt luisteren.